Thursday, January 31, 2013

again! my E-Day Checklist

okay.. so far rase nye baru 30% ..
pening!...org reti nk judge je..simply said, bertunang je kot....xyah nk meriah sgt...but, to get something is too hard..ckp senang laa....

example hantaran.cake : xkan la mudah2 boleh dapat cake tunang dengan harga yg murah n cantik..betol x?????

pas2 nk deko cake tuh jugak...

dulang untuk cake tuh jugak..
oiiii!!! dowang ni reti nk judge judge judgee n judgeeeeee je!!!

Watch out what you’re going to say, next time....

okay okay.. berbalik pada my e-day preperation:
so far....

1. baju - in progress, wiken ni br nk tengok baju n fit size..so far dah jumpe yg berkenan
2. goodies - done
3. candy buffet & choc foundant - not sure yet ( 1 month b4 my e-day br decide nk ambk ke x )
4. make-up artis - 50% (deposit rm100)
5. pelamin - 0% (belum deal ngn wed planner tuh)
6. photographer - 50% (dah jumpe n will deposit next month)
7. hantaran :

hantaran pulak, kami decided nk 7 balas 9 :

so..hantaran kami, mostly byk makanan and ade 3, 4 barang..so far dlm 30 % dah completed

kesimpulan nya... i have 3 month before my E-day

                

Sunday, January 20, 2013

my E-day preparation part 1

1) Cincin Tunang  .............. in progress - 50%
(tunggu incik ali kasi green light , so far aku dok mengusha design yang cantik2)

2) Barang-barang Hantaran ............. not yet

(xde idea nak beli ape)

3) Baju Tunang............ 50%

(dah jmpe, early feb kasi deposit)


4) Caterer ....................not yet

(parents yg carik, hehehe)

5) Pelamin Mini ................in progress -30%

(so far, dah jumpe yang berkenan, tp tatau la wed. planner tuh boley buatkan ke takk..boley kot???)

6) Photographer.........not yet

(still mencari2 dengan harga yang berpatutan!!)

7) Make up .............not yet



8) Hand Bouquet .......not yet

(tak past ink sewa atau beli atau D.I.Y)

9)Door Gift ……DONE!!!!

10)Candy Buffet & Choc Fountain…….  In progress -50%
(dah jumpe yang menambat hati, dah book,tgu owner shop respond)

11)Cat umah ……..NOT YET
(ni yang paling lemah ni….so far da diskus ngn mama, tapi masih belum ade kesimpulan)

kot2 kl ade eader yg nk tlg rekemen kn pape..mari2....

dah pening......;(

Monday, January 14, 2013

mY E-DaY Preparation

pening! sakit mate! pedih mate!
sebabnye tengook pc lame2.. hehe

so far...xjumpe lagi goodies,baju tunang yang menambat hati..pening lah...

i ade 3 months dari sekarang...wahhh gawat2!!!

konon2nye nak D.I.Y je.. tapi macam xsempat je..hehh he he hee
aku ni memang bz memanjang jek.. tah bile nak free nye tah..

okay okay okaayyyy... ni antara check list my E-Day nanti ......


1) Cincin Tunang  .............. in progress - 50%

(tunggu incik ali kasi green light , so far aku dok mengusha design yang cantik2)

2) Barang-barang Hantaran ............. not yet

(xde idea nak beli ape)

3) Baju Tunang............ not yet

(masih belum jumpa yang menambat hati!)

4) Caterer ....................not yet

(parents yg carik, hehehe)

5) Pelamin Mini ................in progress -30%

(so far, dah jumpe yang berkenan, tp tatau la wed. planner tuh boley buatkan ke takk..boley kot???)

6) Photographer.........not yet

(still mencari2 dengan harga yang berpatutan!!)

7) Make up .............not yet

(nak salima make-up artis, masalah nya tarikh xkonpem betol,cmner nk book!!!)

8) Hand Bouquet .......not yet

(tak past ink sewa atau beli atau D.I.Y)

9)Door Gift …….not yet
(masih lagi mencari yang berpatutan)

10)Candy Buffet & Choc Fountain…….  In progress -10%
(dah jumpe yang menambat hati, belom book lagi)

11)Cat umah ……..NOT YET
(ni yang paling lemah ni….so far da diskus ngn mama, tapi masih belum ade kesimpulan)

Okaylah..ni lah preparation seingat aku skung ni… naik juling mate dok ngusha baju tunang, hantaran n bla2… pening!!

Sunday, January 6, 2013

pantang larang braces

okay....so far..aku dah dapat mengenal pasti pantang larang pakai barces nie ....

1. mestila ta boley makan menda2 keras...nk korang nk makan sayur..aku suggest kn..sayur tu,terutama lobak..potong2 pastu masuk kan skli dlm reskuker...hehe
ni memang aku selalu buat pon..so lobak tuh jadik lembot la bersama nasik.....

bile da pakai braces ni,kl dpt makan sayur...perhhhh!!! adalah satu nikmat taw!! gile seronok...padahal b4 pakai braces, sayur pon letak tepi bile order nasik goreng.hehh he he hee

2.ta boley gigit gune gg depan.. sebabye??..nt gg depan korang jongang balik.!!haha
xla...tp aku memang megelakkan mengguna kan gg depan kecuali la makanan tuh lembot gile...

3.ta boley makan gule2....xyah la susah2 nk makan gule2..bukan ape..bile da mkn gule2 mesti rase mcm ni kunyah kan..gule2 kan keras....

3.kene gosok gg lepas makan.. ni la yg plg plg plgggggggggggg aku malas..ciriyesss....kl da gosok tuh mesti berjamban dalam toilet....pas2 kene sound ngn dak ubat..."repairr paip ka???"
haha..so kl aku nk mandi ke,aku akn mendahului rumet2 dlu...kesian kan!

4.to boley makan kari sangat..hahahaaa!!! yg ni depends la.. sebab nye kl kowang suke makan kari kan, nt korang akn tgok perubahan kaler band korang tuh.. hehe
aku nye dulu,kaler tuiqose biru..lepas kene kari mamak arituh terus jdik hijau...wat>?????

da macam taik gg dah kaler ijau ni.....hehh he he.....tp aku makan jek..so kl org tye,,"aik , tuko kaler lg ke?" aku jwb jek.."AHA,CHANTIK X?"

5.elak kan makan petai..sebab nye bile pakai braces ni berbau sikit..sebab ade besi...depends kt individu kot....so kl da makan tuh..rajin2 la minum air suam.. hehehee...

okay..so far ni la pantang larang aku...harap

braces part five (050113)

assalamualaikummm.... bertemu ktr lg kawan2, kali ni aku nk stori lagi tentang gg besi tuh..so... ape berlaku hari nie???

harini dr cabot gg ats ku..wahhh sakit nyee

xtahu la kenapa cabot gg ats lg sakit dr cbot gg bawah.. y yah???

arini aku walk in je. aku walk inj ari sabtu..smpai2 da 9.30am ..pas2 register n forntdesk tuh kate suh dtg petang sebab da ramai sgt..aku pon kate okla..then letak nama dulu..padahal klinik bukk 9pg..aku smpai 9.30 pg da ramai.

ptg..aku pon smpai..tgu dlm sejam lebih la name bru kene panggil...

"okay..harini awk cabot gg,pasang wire and tukar kaler"

wow! bunyi mcm seronok nye..tapi ...??

aku pilih kaler merah ....kali ni banyak pulak kaler  boleh d pilih...

nantila aku upload gmbr gg, sebabnye kan korangg.. gg aku yg berlapis tuh dah xbelapis!!!!!!

gile besttt
!!!!!!!!!!!!!!!

sakit laaa..tp bile aku tgok cermin aku, ilang tau rase sakit tuh..cyes..cepat gler gg tuh begerak...xsampai 24 jam aku tgok da xde belapis lagi..

tipu?????...................

no lah.. betol...sebab yg berlapis nnye sikit jek..ade 1 gigi kt bawah ni..pas2 skung ni, ari kedua aku menulis blog ni, gg tuh dah keluar...dah xbelapis...seronok tau!!

skung ni, memang tengah ssakit la...sebab gg tuh tengah berkerja kan...
tarikkk...tarikkk.. and tarikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......sakitlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

makan pon taleh lg,,just telan jek...xpe..bile emosi aku ni gase mcm nk melalak jek.,.,cepat2 aku tgok cermin, tengok gg...so x jadik nak melalak..jdik happy.. and x sangka..cepat betol!


next appoiment, next month..so jumpe korang next month yah !!!!

Thursday, January 3, 2013

singapore trip disember 2012 part 3

okay.. 2nd day kami kembali semula ke Singapore.. kali ni jalan2 kota Singapore shja...
hari pertama kami pergi dengan bus..so same2 dgn rombagan lain jugak lah...

kene 2x check point, dats mean kene turun bus n naik bus nk cek kt imigresen n kastam

tok ari ni, 2nd day..kami pergi dengan Star Trek...die ala2 alphad la...

so.. mase kt check pount, xpyh turun pon..cume org imgresn n kastam tuh pergi kat kete n cek sorang2.. hehe
kl nek kete masuk Singapore, agak jem lah.. better nek bus..

first destinasi kat Singapore Flyer





mase tuh ari dah mendung2 dah..so kami pon ke destinasi seterusnya...

Gardens by the Bay....



 yg blkang tuh marina bay sands, terbaik lah kalo dpt menginap kat sana..bentok kapal kan.. hotel atas tuh...bila ade otel mesti ade swimming pool..so byg kn korang swimming kt awan.. hehe




ni gmbr bile sudah mendaki pokok lampu ni..mlm cntikla..ade lampu2

hoi..tinggi die..usah ckp la.. lutut menggigil la time ni..tp time snap pic, kene cover..kene mau senyum



agak setengah bulatan la jugak nk lalu jmbatan besi nie..dala lantai die jarang..
perhh ..seramm!
kemudian uncle driver tuh bwk kmi besiar2 tok ambk gmbr..

 cantik kan bangunan2 kat belakang tuh..mse ni memang agk rush sikit... sebab dah gerimis..takot najah demam!
                                     aku pong xtaw la uncle tuh bwk kt mne..xsempat nk tye.. hehe

mase ni dah hujan, xboley buat pape...
xdpt nk bergambar kt patung singer belakng tuh


ni kat mne tah..aku lupe nama tempat nye..

makan cmner??
herm.. makan agak susah jugak la time ni, pastu uncle tuh bwk kami ke mustafa street
kat sana memang byk la makanan halal



Ni la yg aku order, nasi beriyani tandori...
sebab nk pilih yg lain, xtaw cmner rasenye... hehe


kl order makan ni, boleh la order 1 je tp kongsi 2 org, sebab nsi n ayam letak sekali dlm periuk kecik..npkk x periuk kck tuh...



okay... tamat sudahhh cerite ku..sebenar nye macam2 lagi, tp disebab kan aku dok megarang kat opis.. hehe
takot kantoi ngn boss xbuat keje
lalalala...

for me, terbaik lahh..
kene prepare air mineral siap2..sebab nama pon nk berjalan kan...kl pergi ngn kwn2 tuh better la uolls bwk mege cup ke
hehe..at least lapa2 senang skit nk mkn, xperlu delay2...
thnks to my frinds la,,cikcha..die la rekemen kn bwk air mineral...beduyun2 la air minirel kami bwk time tu..
msuk USS ponn better bwk..sebab nk beli pong da mahal..
time ni 20 dollar = rm25
kl air mineral tuh rm 2 dollar = ?
tp botol kecik jek..hehe
so... aku beharap dpt lg jejak kaki ke sana, rase nye byk menda lg xjelajah!
akhir kata,
alhamdullilah ....
:)

singapore trip disember 2012 part 2



ok..sampai2 je kami di JB, terus check in.. kami menginap di Hotel Suri City, johor bharu....
hari ni activiti bebas.. cume malam tuh kami pergi The Zon, mall free duty

nak masuk oklah..bile keluar tuh kene lalu kastam dulu...The Zon ni tepi laut..Selat Melaka kot? entah.. tp depan tuh dah boley napak Singapore dah












okay...tiba la saat yg dinanti kan...pagi ahad tuh kami bertolak ke Singapore...

Mestila kalo g Singapore mestila g Universal Studio kan..USS....1st time jejak kaki kt sane
gilee bes!!!!!!!!!!

okay..aku la org pertama yg snap pic,,xsabar2 tuh,br sgt nek eskelator dah mtk adik ambk gmbr





ramai x org??
time ktrg g ni..nk kte rmai, rmai jugak.. sebab kami pergi..20disember ..mse tuh school holiday..pas2 krimas polak..memang ramai lah
tp along, da awal2 ambik express ticket tok kami..so ramai ke xramai..biase je..sebab boley terus main..xperlu Q

bagi aku..worth it la kl beli express ticket, sebab xpyh berator pnjg..nk berator pong da 10-30minit..
ni la antara gmbr2 yg sempat...btw byk sgt nk share, xtermampu.heheh







okay.. ktr smbung next entry...!!!
ni la gmbr yg smpat nk share..biase la bile tulis blog kt opis
so kene cover blkg2..tkot bos npk..haha

singapore trip disember 2012 part 1

yeayyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!
akhirnya dapat jugak daku bersama2 fmili berholiday...
ok.. day 1st....

kami bertolak dari melaka kol 9am.. biasa la bekpes2 dulu..bla2... kire2 gerak dari melaka tuh kol 10 am la..
then, first destination ku ...................

JPO (JOHOR PREMIUM OUTLET)

terbaik lah.. seronok sangat!

di sebabkan 1st destinasi kt JPO, so xde la byk sgt kami bershopping..takot jugak nt lari bajet nk ke singapore...

JPO ni senang je.. exit senai utara.. xlame lepas tuh dah napak....memang tepi jalan.. agak terpencil la kawasan kiri kanan.. dah nama pon tepi highway kan.. heheh





kt COACH ni , memang kene beratur..sebab kl masuk pon dowang limited..xsemua boley masuk..so aku sefamili pong berduyun2 la beratur.. hehe
20 org je boley masuk ..keluar sorang sorang la die kasi masuk....


bagi aku la, aku rekemen kan la lau nk beli barang hantaran yg ala2 branded boley la g kat JPO.
sebab nye barang2 sane memang susah jgk la nk tgk kt mall2 even kt kl pong..tp ni pendapat aku la..
penat menunggu ahli yg lain seronok bershopping, payung my mom BR.. hehe
dah ni je yg aku taw ..yg lain2 tu ade jugak..tp xberape nk familiar...sebab pembantu kedai chienese.so rasenye better try BR..dpt2 time tuh cuaca agk panas kan

 okay now.. c comel najah dah merajuk..penat agaknye....so kami pon meneruskan perjalankan ke johor bharu.....
okay..ktr smbung next entry ya!!


Tuesday, January 1, 2013

braces part four (271212)

bersambung lagi tentang gigi besi ku ... hari ni mcm biasa la ..lepas kejadian gigi geraham bawah ku hilang..episod cincin geraham bermula..harini aku walk in je.. sbb last appoiment 4 hari lepas....dr kampung aku balik kl singgah klinik dr zarin dulu..sampai petang..alamak... tgok list walk in aku number 7....selalu nye aku dapat terawal..tp xpe la...dlm 2jam menunggu name aku dipanggil....dokter tgok2 gg aku..pas2 die cuci gg geraham....n pasang cincin kt geraham ni..aku xtau fungsi ape cincin ni..






 hari ni just pakai tu je..ade 4 cincin semua nya...betol2 jelas kelihatan gg ku yg rongak itu..tp yg pasang tuh bukan dr, pembantu die..agak  kkasar sikit..aku xsuke....

then, dr tye..nk cabut gg atas x?wat???????
gg aku belom lg dr demam tekejot kelihangan kawan2 beliau, ni nk kene cabut lg???
pas2 aku ckp cnk..then dokter pong kate lg seminggu 2 dtg semula tok cabot...adehhh

so hari ni,llatest updata gg aku ni cincin geraham.. memula memang xbiase la n agak tajam...
takot jugak kene ulser..lepas tuh aku memang cpt2 la minum air suam..then, smpai skung.alhamdullilah... ulser xde..hihi..seronok sangat!

so aku plan, nk cabut gg ats next week lah...bile da cabut getah da pasang aku gase maybe gg baru akn bergerak....

so.. see new entry next week ya!!!