Thursday, March 7, 2013

Pinjaman PTPTN - BIASISWA PTPTN -Part 1

assalamualaikum readers sekalian.....

hari ini nak memberi sedikit infomasi kepada pelajar2 yang pernah berada di bawah tanggungan PTPTN ....
PTPTN menawarkan pinjamanan  100%PTPTN kepada bentuk biasiswa bagi mereka yang menda ijazah sarjana muda dengan kelas pertama ...

sape2 yang mendapat kelas pertama dalam ijazah mereka, i ucap kan taniahh ye... n jgn lupe mohon penukaran PTPTN ke biasiswa ni.. yela, alang2 ade rezeki cube try ...InsyaAllah .........kalo korang nak taw, penukaran ni bukan secara automatik ye, kene buat jugak itam putih nye

okay..........

first step ....

1. Sila buat surat rasmi - mestila buat surat sikit2..pas2 korang ayat2 la skit...tp jgn pnjg lebar sgt

   dalam surat tuh boley letak :

                                                             Name
                                                             IC
                                                             Program
                                                             Universiti
                                                             No Pelajar
                                                             PGNK

 macam kat gambor bawah ni ha: hehe....


 2. Kemudian sile print Borang Akuan Pelajar, Permohonan Pengecualian Bayaran Balik Pinjaman
 dari link sini :  Borang Akuan Pelajar Bagi Permohonan Pengecualian Bayaran Balik Pinjaman

3. Lepas isi, sila print salinan MQR plak, iaitu salinan perakuan dari Lembaga Akreditasi Negara (LAN/MQRI)..
 boleh ambik dr sini MQR.

4. Akhir sekali, jangan lupe kepil kan jugak softcopy Transkrip dan sijil kelas pertama degree anda itu ..And AND ANDDD paling penting Transkrip tuh kene dapat pengesahan dari Naib CAnselor Uitm, means kene g Uitm Shah Alam la...so, time I arituh, first time ambik one day leave, smpai2 Uitm, semua staff dowang ade perarakan apetah...waa.....;( penat taw travel jejauh ..pastu membazir je cuti i). 2nd time i pegi, ambk half day leave je..pas2 smpai2 dah lunch hour pulak...so kene la tunggu sat...lepas lunch br dtg balik.Kejap je, just g kat bangunan Canselori tuh pas2 ckp kt receptionist tu, and nti die suh naik kt tingkat 4 kot.senang je

5. Kemudian boleh la di Pos LAju kan ... hehe... dan jangan lupe sain ye di surat rasmi tuh

untuk syarat2 nye pulak :

1. Mengikuti kursus secara sepenuh masa.
2. Berjaya menamatkan pengajian dlm tempoh yg ditetapkan
3.Pembiayaan PTPTN tak bertindih dengan tajaan lain.
4. Permohonan mesti di hantar sebelum tarikh tutup iaitu 30 JUN 2013
5. Kursus yang diikuti mestilah mendapat pengiktirafan dari Lembaga Akreditasi Negara (LAN?MQR)
6. Mendapat anugerah kelas pertama dalam ijazah sarjana muda

selamat mencuba kawan2!!

4 comments:

AFAD said...

Hai, salam perkenalan.. sy pun baru apply pengecualian bayaran ni, pos bulan feb ari tu.. tapi kn, smpai ari ni saya follow up, diorg kata blm terima apa2 permohonan lagi.. stress nye.. nnt update ur application ye..

"bella Chentaku" said...

Hi Afad.. salam perkenalan ... saya dah terima surat pertimbangan dr ptptn .. dlm surat tuh kate kalau dapat atau tak ptptn akn hantar surat semula .. my friend hantar by hand, on da spot die dpt surat pertimbangan tuh. ..

AFAD said...

tq for reply..:).. lama tak awk tunggu surat pertimbangan dr ptptn tu..?? geram nye la sy.. malasnye nak buat lg sekali.. :(

"bella Chentaku" said...

lama jugak..almost 3 month ... kecuali la awak kasi by hand, on the spot dpt surat tuh ...