Monday, March 17, 2014

Dugaan Bertunang

Assalamualaikum dan selamat malam...
Rajin betol aku menaip mlm2 cmni. Yelah, ni la caranye utk lepas kn tekanan di jiwa neh..
Bilee bertunang, org mesti ckp, Darah tengah manis tu. Kene banyak bersabar. Aku ni slu jugak la nasihat kn org kl Dorang tgh ade mslh, tp bile kene kt diri sndri. 2x5 je. Haha..
Mlm ni, aku rse ni dugaan bertunang yg ke2 kot dlm tempoh pertunangan kami.
Yg Memula tu mase nk tetap kn tarikh. Ada lah isu2 yg berbangkit. Sakit plk ati aku. Tp now aku blh dah ok.Terime skit2 walau dlm terpaksa!..
And mlm ni, isu baru. Tp Sakit nye hati, kecewa nye hati xmacam dugaan yg first tu.
Mase first dugaan tu, aku rse memang betol2 nk putus. Kt opis tu, rase Sayu je. Apelah nasib aku. Bahagia ke aku nanti. Air Mata, Xyah habaq lah..
Kadang2 tu aku rase, kl dpt pusing kn masa, aku Xnk terima die. Hagagagagagagagaaa......
Smpai mcm tu skli syaitan menghasut....
Pasal pelamin jadi isu, pasal hiv test jadi isu. Masing2 Nak menang. Entahla. Cume aku pelik, xblh ke kaum adam ni beralah skit. Kami ni kaum Hawa memang emotional gile.. Tolong la show ur concern skit!

aku yakin,now syaitan bisik mbisik kan telinge aku.. mcm2 andaian yg dorang reka.. semua jentera2 syaitan dah keluar...

masuk ari ke 2.. aku malas nk pikir pasal tunang lg... bg aku kalau ade jodoh adelah. kalau xde, Allah know better , right?... sedih kali ni xberape sedih sgt mcm first dugaan dulu... kali ni blh calm skit.. cume smpai skung aku xle nk terima sampai la ati die mempertahankan org lain berbanding aku.. ko tau x.. ko nk kawin ngn aku.. ooo..ko xkisah la ye aku g buat HIV test tu sorang2? sangup plk ko ambk cuti balik mlk nk buat kt sana.. hahahahah... tengok2 syaitan mula menguasai minda aku.. xpela... kalo ko rase aku xpenting xkisah pon..

dr semlm sampai ler arini aku dok mengoogle "dugaan tunang".. aku rase dugaan aku xla sebesar mana jika di banding kan ngn blogger lain. syukur alhamdullilah.. cume tulah... hati wanita kan, mudah sgt la terguris nye..mudah sgt la menanggis nye

kadang2 tuh lambat angkat phone pon jadi isu.. . jahat betoi syaitan menghasut cucu Nabi Adam ni.. ape yg boleh buat skung, doa la banyak2 moga jodoh yg dipilih ni yg terbaik...

tip-tip yang boleh dipraktik kan sekire nye anda mengalami nasib yg same dgn aku.. ahahaaa.. tulaa.. pandai sgt nasihat kn org...

1. perbanyakkan membaca Al-Quran - Dugaan dr Allah utk hamba Nya. mungkin aku leka sebelum ni. Ini lah cara nya Dia nak kite makin dekat dengan Nya. Baca la yassin memalam tuh, moga hati jadi makin tenang ( dulu mase putus ngn ex, tiap mlm bace yassin, alhamdullilah.. tenang hati)

2.banyak kan bersabar- bila start je bertunang memang kene la set kt mind tu, dugaan bertunang ni hebat. kene banyak bersabar. aku mse bertunang tu memang da set la kt mind. cume kadang2 jadik kurang sabar mcm skung ni lahh....

3.give and take - yg ni penting.. kadang2 encik tunang yg dulu nye x sensitif, now tetibe jadik sensitif gile..tetibe nak tacing... agk2 member tu da tacing, jatuh kan la ego tu di pujuk nya... lelaki.. biase la, ayat manis skit. pastu dah cool da.. da jadik xmarah dah.. paling tidak pon, sat lg anta la bekal lunch ke dinner ke...pastu ok la balik mood die..

4.selalu berdoa pada Allah- kita sebagai manusia ni memang xkan lari dari sebarang masalah. tidak semua dugaan kita mampu hadapi dengan tenang.kalau tengah susah, mohon la pada Allah di berikan kekuatan utk menempuh dugaan ini dan kalau pada waktu senang mohon la pada Allah supaya memberi kekuatan untuk menempuh dugaan di hari mendatang.

kalau nk di senarai kan memang banyak lagi tips2 berguna sewaktu berhadapan dengan dugaan bertunang ni.
yang penting, kene pandai kawal emosi,pertuturan dan tingkahlaku.
kalau tengah marah tu, mcm2 boleh berlaku. so better diam diri, dr byk bercakap baik diam..

same-sama lah kite berdoa moga jodoh yg dipilih ini adalah jodoh yg terbaik utk diri kita. amin ...


1 comment: